Σελίδες

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

CARLO VIVE


Σαν σήμερα, στις 20/7/2001, δολοφονείται από την ιταλική αστυνομία ένας 23χρονος νεαρός που είχε δυναμική συμμετοχή στις μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην παγκοσμιοποίηση.

Οι τεράστιες πορείες και οι βίαιες συγκρούσεις συντάραξαν τόσο την πόλη της Γένοβας, όσο και τον υπόλοιπο πλανήτη. Το όνομα του νεαρού είναι Carlo Giuliani.  

Η Γένοβα, που ήταν η φυσική συνέχεια όσων έγιναν στο Σιάτλ το 1999, έμεινε στην ιστορία. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, από κάθε μεριά του ορίζοντα, φωνάξανε με όλη τους τη δύναμη ότι οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη. Συγκρότησαν ένα τεράστιο και πολύχρωμο μέτωπο ενάντια στην καλπάζουσα οικονομική παγκοσμιοποίηση και ξεκαθάρισαν ότι δεν θα ανεχτούν τους τραπεζίτες, τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις και την εταιριοκρατία να κουμαντάρουν τις ζωές τους. Η απάντηση των από πάνω ήταν καταιγιστική.

Δεκάδες χιλιάδες μπάτσοι, αποκλεισμένες περιοχές, κόκκινες ζώνες, φράχτες, σύρματα, ελικόπτερα, δακρυγόνα και καταστολή στο έπακρο. Νεκροί, τραυματίες, νυχτερινές "επισκέψεις" στα μέρη που μένανε οι διαδηλωτές και ατελείωτη προπαγάνδα απο τα κυρίαρχα ΜΜΕ (με κεντρικό σύνθημα το "όσοι διαδηλώνουν είναι ενάντια στους φτωχούς"). Τα δύο στρατόπεδα είχαν ξεχωρίσει για τα καλά.

Σήμερα, και βλέποντας την απάθεια που κυριαρχεί γύρω μας, τίποτα δεν έμεινε να θυμίζει εκείνες τις μέρες. Το ακόρεστο πάθος για την ελευθερία. Την αδιαπραγμάτευτη όρεξη για δικαιοσύνη και τα όνειρα για ένα άλλο κόσμο που είναι εφικτός. Για αυτό, ας σκύψουμε ταπεινά το κεφάλι στη μνήμη του Carlo και ας υποσχεθούμε στους εαυτούς μας ότι η θυσία του δεν θα πάει χαμένη. Είναι θέμα αξιοπρέπειας

1 σχόλιο: