Σελίδες

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΣΤΗΣΙΜΟ ΣΤΟΝ ΕΝΙΚΟ


Οι τηλεθεατές της χώρας έχουν μείνει με ανοιχτό το στόμα από την πρωτότυπη, αυθόρμητη και αξιέπαινη προσπάθεια του Νίκου Χατζηνικολάου να προσκαλεί στο στούντιο της εκπομπής του τεράστιους πολιτικούς, οι οποίοι δέχονται για κάποιες ώρες να κουβεντιάσουν με τους κοινούς θνητούς και να απαντήσουν στα καυτά ερωτήματα τους.

Μετά από τον Αλέξη "φέρτε μου την τρόικα να δείτε τι θα πάθει" Τσίπρα, χτες (21/10/13) ήρθε η σειρά του γνωστού ακροδεξιού ψυχοπαθή τηλεβιβλιοπώλη που παριστάνει τον υπουργό Υγείας. Και η συζήτηση άναψε. Πήρε φωτιά για τα καλά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πυροσβεστική ήταν σε πλήρη ετοιμότητα να μπουκάρει μέσα στο στούντιο γιατί ο διάλογος ήταν τόσο καυτός που λίγο έλειψε να καεί όλη η Αθήνα. Εκτός από εκρηκτική όμως, η χθεσινή εκπομπή ήταν και απόλυτα διδακτική για το πως κατασκευάζεις αρχικά την κατάλληλη κοινή γνώμη και εν συνεχεία την ευθυγραμμίζεις με τις προτιμήσεις της εξουσίας για να την επικαλεστεί στη συνέχεια η εκάστοτε κυβέρνηση, είτε σαν τετελεσμένο γεγονός, είτε σαν αλάθητο τεκμήριο.  

Ποιοι ήταν οι "απλοί πολίτες" που βρέθηκαν χτες στο πάνελ της εκπομπής; Σχεδόν οι μισοί ήταν πρόεδροι σε κάποιον σύλλογο εργαζομένων και είχαν βρεθεί τουλάχιστον 3-4 φορές στο παρελθόν με τον ψυχοπαθή τηλεβιβλιοπώλη στο γραφείο του. Παραπάνω από τους μισούς, έκαναν τον κόπο να δηλώσουν συμμετοχή, φόρεσαν τα γκρίζα κοστούμια και τα ψεύτικα χαμόγελα τους και μετέτρεψαν μία υποτιθέμενη "άμεση" κουβέντα για την Υγεία σε συζήτηση περί αγοραπωλησίας μετοχών στο χρηματιστήριο! Και όλα αυτά που; Στην Ελλάδα του 2013, που άνθρωποι πεθαίνουν επειδή δεν έχουν τα λεφτά να αγοράσουν τα φάρμακα τους, που κανείς δεν ξέρει πόσα εκατομμύρια είναι οι ανασφάλιστοι πολίτες, που πηγαίνεις να κάνεις μία εγχείριση σε δημόσιο νοσοκομείο και οι γιατροί σου λένε "πάνε σε ιδιωτικό" και που οι αρμόδιοι τολμάνε να παρουσιάσουν το κλείσιμο των νοσοκομείων σαν επιτυχία!  

Το αποτέλεσμα; Μίζερα γραβατωμένα ανθρωπάκια, που το μόνο που τους νοιάζει είναι τα κωλολεφτά και τα ποσοστά των κερδών τους, ένας πνευματικά ανάπηρος τηλεβιβλιοπώλης που παριστάνει τον υπουργό να πουλάει τρέλα και μία κουβέντα που ποτέ δεν μπήκε στον κόπο, ούτε καν να αγγίξει τα τεράστια προβλήματα της Υγείας. Το καλύτερο σημείο της εκπομπής ήταν η "έκρηξη" του κεντρικού παρουσιαστή της θεατρικής παράστασης Νίκου Χατζηνικολάου, όταν το εμετικό γλύψιμο στον ψυχασθενή έγινε τόσο προκλητικό, που αναγκάστηκε να παρέμβει γιατί κατάλαβε ότι κινδυνεύει να γίνει αντιληπτό το στήσιμο ακόμα και από τους πιο ηλίθιους τηλεθεατές.

Κανένας από τους παρευρισκόμενους δεν έκανε αναφορά στις άπειρες πολιτικές κωλοτούμπες του τηλεβιβλιοπώλη. Κανένας δεν αναφέρθηκε στα ακροδεξιά τηλεοπτικά παραληρήματα από τον καιρό που ήταν μαντρόσκυλο του Καρατζαφέρη. Κανένας δεν βρέθηκε να του κάνει μία σοβαρή ερώτηση, σαν αυτές που άκουσε από ξένο δημοσιογράφο πρόσφατα. Κανένας δεν βρέθηκε να έχει μαζί του μία φωτογραφία, από αυτές τις εικόνες που βλέπουμε όλοι με τα μάτια μας, όταν χρειαστεί να επισκεφτούμε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο. Αυτοί ήταν οι τυχαία διαλεγμένοι "απλοί πολίτες" και συγχρόνως αυτό το στήσιμο είναι η βαθιά ουσία της διαμόρφωσης της κοινής γνώμης.

Όπως έγραψε από το 1973 ο διανοητής Πιέρ Μπουρντιέ στο γαλλικό περιοδικό "Μοντέρνοι Καιροί" το ισοδύναμο του "ο Θεός είναι μαζί μας" σήμερα είναι το "η κοινή γνώμη είναι μαζί μας". Τι είναι τελικά η κοινή γνώμη σήμερα; Ρυθμιστής των εξελίξεων, λαϊκή ετυμηγορία, ανώτερη αρχή και φάρος τελειότητας. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη προσοχή στο μαγείρεμα. Όσο για τους απλούς πολίτες; Μπορούμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα και να λέμε την άποψη μας. Και όλα αυτά στον ενικό... 

2 σχόλια:

  1. Τσούζει πουλάκια μου που ο μπομπούκος πήγε πίπα-κώλο-εμπλοκή όποιον αμφισβήτησε τις κοσμογονικές αλλαγές στην υγεία ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τον φαντάζομαι και μελλοντικό υπουργό οικονομικών, σε αυτή την χώρα τίποτα δεν με εκπλήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή