Σελίδες

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΖΑΠΛΟΥΤΟΙ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗΔΕΣ


Λίγες μέρες πριν, η γαλλική εφημερίδα Liberation κυκλοφόρησε με ένα εντυπωσιακό πρωτοσέλιδο που δημιούργησε πάταγο.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας είχε φωτογραφία τον γάλλο Μπερνάρ Αρνό, έναν από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη, και τη φράση "Σήκω φύγε πλούσιε μαλάκα", ή σε ελεύθερη μετάφραση "Τον πούλο πλούσιε μαλάκα".  

Αφορμή για αυτή την κίνηση της εφημερίδας ήταν η πρόθεση του εντιμότατου δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία να λάβει βελγική υπηκοότητα για να αποφύγει την υψηλή φορολόγηση των εισοδημάτων του. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα καταλήξει αυτή η ιστορία και αν όντως το γαλλικό κράτος θα φορολογήσει τα ανώτερα στρώματα της γαλλικής πλουτοκρατίας ή αν πρόκειται για ένα επικοινωνιακό παιχνίδι ή αν συγκρούονται δύο αντικρουόμενα κέντρα εξουσίας. Το μέλλον θα δείξει. Αλλά όπως και να έχει, δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε την πρωτοβουλία της Liberation και ειδικότερα δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη σύγκριση με τον τρόπο που λειτουργούν τα μεγάλα ελληνικά ΜΜΕ (εφημερίδες, κανάλια, ραδιόφωνα, ιστοσελίδες).    

Τα κυρίαρχα ΜΜΕ στην Ελλάδα ελέγχονται από τους περιβόητους νταβατζήδες - κοτζαμπάσηδες της χώρας, οι οποίοι βέβαια δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τη δημοσιογραφία. Ανήκουν σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ναυσιπλοΐας, των κατασκευών και των τηλεπικοινωνιών. Οι ιδιοκτήτες τους έκαναν περιουσίες από τις τράπεζες, τα πλοία, τα δημόσια έργα και το πετρέλαιο. Η ενημέρωση που προσφέρουν είναι στην ουσία η προάσπιση των συμφερόντων τους, η ανάδειξη των πιο πιστών σκυλιών τους, η εξυπηρέτηση της διαπλοκής και η νομιμοποίηση της διαφθοράς. Καταφέρνουν να πετύχουν το σκοπό τους πληρώνοντας αδρά τις μαριονέτες τους τύπου Καψή και Πρετεντέρη και παρουσιάζοντας τα δικά τους προβλήματα σαν προβλήματα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.  

Κατά καιρούς, όταν η ανισονομία και η πίεση στα χαμηλά οικονομικά στρώματα γίνονται αφόρητες,   βγαίνει από τη ναφθαλίνη η παλαιολιθική ατάκα "να πληρώσουν και οι πλούσιοι". Το λένε στα κανάλια και στα ραδιόφωνα τους, το γράφουν στις εφημερίδες και τώρα τελευταία και στο ίντερνετ, που έχει γεμίσει από εκατοντάδες "αυθόρμητους" σχολιαστές - χρήστες που επιδοκιμάζουν τις πολιτικές ακραίας λιτότητας για 200-300 ευρώ το μήνα. Όταν ακούς να πληρώσουν και οι πλούσιοι από τα κανάλια του Βαρδινογιάννη και του Μπόμπολα ή από την εφημερίδα του Αλαφούζου και το ραδιόφωνο του Κόκκαλη αρχίζεις να έχεις αμφιβολίες. Σε ζώνουν τα φίδια. Λούζεσαι από κρύο ιδρώτα και αναρωτιέσαι μήπως τους έχει παρεξηγήσει τσάμπα και κατά βάθος είναι τίμιοι άνθρωποι που πονάνε για την κατάντια της χώρας και θέλουν να στηρίξουν τους αδύνατους και καταφρονεμένους. Λες;  

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι εφοπλιστές φορολογούνται όλοι μαζί προς 12 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Την ίδια ώρα, το ελληνικό κράτος εισπράττει ετησίως από τα παράβολα της άδειας παραμονής μεταναστών 50 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο Μυτιληναίος χρωστάει στη ΔΕΗ 140 εκατομμύρια ευρώ. Τα ελάχιστα επιδόματα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες έχουν γίνει μηδαμινά εξαιτίας της κρίσης, αλλά βρίσκονται συνεχώς τεράστια ποσά δισεκατομμυρίων ευρώ για να στηριχθούν οι χρεοκοπημένες τράπεζες. Χαράτσια και έκτακτες εισφορές, φορολογία στα πάντα για τους μικρομεσαίους και μέχρι στιγμής καμία κυβερνητική ενόχληση προς τους ζάπλουτους έλληνες κοτζαμπάσηδες. Και κατά τα άλλα μας λένε ότι θέλουν να πληρώσουν και δεν τους αφήνουν. Για τέτοιο δούλεμα μιλάμε φίλε αναγνώστη.

Για να μην αδικούμε όμως της νταβατζήδες της διαπλοκής, πρέπει να σημειώσουμε και την άλλη εκδοχή. Μετά από τόσα χρόνια κυριαρχίας και εξουσίας θεωρούν τους εαυτούς τους σαν μία κάστα θεών (ή έστω υπεράνθρωπων), που δεν υπάγεται σε ανούσιες διακρίσεις τύπου φτωχοί και πλούσιοι. Επομένως, όταν οι μαριονέτες τους κραυγάζουν υποκριτικά "να πληρώσουν και οι πλούσιοι" οι νταβατζήδες δεν κάνουν τον κόπο ούτε να γελάσουν. Ξέρουν ότι δεν μιλάνε για αυτούς  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου