Σελίδες

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

ΒΙΒΛΙΑ - CLUB SANDWICH


Παρότι αποφεύγουμε συνειδητά να ασχοληθούμε με κουτσομπολιά και διασημότητες- αστειότητες, αυτή τη φορά θα κάνουμε μία εξαίρεση. Πρέπει να την κάνουμε, γιατί δεν μπορούμε να σωπάσουμε μπροστά στον παραλογισμό και σε αυτό που θέλουν να μας παρουσιάσουν σαν φυσιολογικό.

Το θέμα μας είναι αυτό το αρχαίο αντικείμενο που λέγεται βιβλίο. Τουλάχιστον αυτό που ξέραμε ότι είναι το βιβλίο (και γενικότερα η λογοτεχνία), δηλαδή ένα μακροσκελές κείμενο ενός ανθρώπου που γράφει κάτι, το διορθώνει όσο μπορεί, το στέλνει σε εκδοτικούς οίκους για να μάθει αν ενδιαφέρονται να το εκδόσουν, περιμένει για την απάντηση των εκδοτικών οίκων,κτλ. Δεν θα είχαμε καμία όρεξη να σχολιάσουμε τη θεματολογία και το περιεχόμενο του βιβλίου που έγραψε ένας τηλεστάρ, αν είχαμε να κάνουμε απλά με ένα βιβλίο.

Το πρόβλημα μας είναι ότι έχουμε να κάνουμε με κάτι σαν βιβλίο. Μία συγγραφέας, δηλαδή ένα άτομο που έχει γράψει βιβλία και έχει σταθερή παρουσία στο λογοτεχνικό χώρο, έγραψε ένα κείμενο όπου είπε τα αυτονόητα, αλλά η ασχετοσύνη της πλειοψηφίας, η γενικότερη αμάθεια και η αποθέωση του βλαχομέτριου που ευδοκιμούν στην Ελλάδα προκάλεσαν αντιδράσεις. Πως είναι δυνατόν να γράφεται, να διορθώνεται, να τυπώνεται και τελικά να κυκλοφορεί ένα βιβλίο μέσα σε 60 μέρες; Πως γίνεται ρε παιδιά αυτό το κόλπο; 60 μέρες είναι το διάστημα που περιμένεις για μία απλή απάντηση απο τον εκδοτικό οίκο.

Είναι βιβλίο κάτι που γράφεται μέσα σε 5-10-15 μέρες; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά και σε ποιους απευθύνονται; Το τελευταίο ερώτημα είναι ρητορικό. Σαφώς και ξέρουμε που απευθύνονται. Στο τεράστιο κοινό της βλακείας που θα αποθεώσει τον τηλεστάρ, ή το μοντέλο, ή τον δημοσιογράφο που μέσα σε μία μέρα αποφάσισε να γίνει "γνωστός συγγραφέας" και θα σπεύσει να αγοράσει το έργο του. Και ταυτόχρονα θα κράξει την "άγνωστη συγγραφέα", που μπορεί να έχει στην πλάτη της 5 βιβλία, ένα συγγραφικό έργο που ξεκινάει απο το 1979, εκατοντάδες άρθρα και κείμενα σε blog, αλλά δεν είχε ποτέ δική της εκπομπή στην τηλεόραση, επομένως είναι άσχετη για τον ελληνάρα.

Κάπου τα έχετε μπερδέψει παιδιά: Αυτός που είναι "γνωστός" είναι απλά γνωστός και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι γνωστός επειδή έχει τηλεοπτική εκπομπή. Η/ο εκάστοτε συγγραφέας είναι άγνωστο άτομο, ή γνωστό μόνο σε αυτούς τους 10-100-1000 που ενδιαφέρθηκαν να διαβάσουν το γραπτό του. Συγγραφέας είναι αυτός που ανήκει στη δεύτερη περίπτωση, ακόμα και αν τα βιβλία που έχει γράψει είναι απαίσια, βαρετά και ανούσια. Ο "γνωστός" δεν πουλάει το βιβλίο του. Πουλάει το όνομα του, το σώμα του, τη φήμη του και τη γκόμενα του.

Ο συγγραφέας είναι αυτός που γράφει βιβλία, τα σέβεται και μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία αποδεχόμενος τα χρονικά διαστήματα που απαιτεί ο γραπτός λόγος. Ο συγγραφέας γράφει βιβλία. Ο "γνωστός" γράφει βιβλία - club sandwich.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου