Σελίδες

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ




Κατά καιρούς, ανακυκλώνεται η γνωστή κουβέντα περί της έλλειψης κοινής λογικής που έχει κυριαρχήσει στην Ελλάδα. 

Συνήθως, η κουβέντα ξεκινάει με αφορμή μία απεργία, μία συγκέντρωση ή μία πορεία, στην οποία έχουν συμβεί συγκρούσεις με την αστυνομία. Και σχεδόν πάντα προέρχεται από δημοσιογράφους, που έχουν να καυχιούνται για την αντικειμενική και ρεαλιστική πένα τους, και, όλως τυχαίως, εργάζονται στα κυρίαρχα ΜΜΕ. 

Στο τεύχος 13 του περιοδικού Unfollow, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, υπάρχει ένα εκτενές ρεπορτάζ στις σελίδες 68-77 για τον τρόπο που φορολογείται το μεγάλο κεφάλαιο. Ρεπορτάζ με συγκεκριμένα στοιχεία, ονόματα και περιπτώσεις. Ρεπορτάζ, όμως, που ποτέ δεν θα γίνει η αιτία για ένα πύρινο άρθρο ή μία καυστική ατάκα στα μεγάλα ΜΜΕ. Αυτά μπορούν να κριτικάρουν, να ειρωνεύονται και να στοχοποιούν τους πάντες ΕΚΤΟΣ από τα αφεντικά τους και τους όποιους φίλους-συνεργάτες έχουν. Όταν μιλάμε για τις αγίες οικογένειες των νταβατζήδων, εκεί δεν υπάρχει θέμα κοινής λογικής. Υπάρχει μόνο σιωπή.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου εξέδωσε μία ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία δεν ήξερε ότι η γυναίκα του έχει πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα. Ο, επίσης τέως, υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν ήξερε λίγους μήνες πρίν που ήταν η λίστα Λαγκάρντ, αλλά σήμερα ξέρει τα πάντα, μέχρι και ποιός έχει κάνει την αλλοίωση της λίστας.  Ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης προσπαθεί να μας πείσει ότι τα θετικά σχόλια, που έκανε στο παρελθόν για τον Παπακωνσταντίνου, δεν είναι αποτέλεσμα της εργασιακής σχέσης που είχε η γυναίκα του μαζί του. Το τηλεοπτικό κανάλι MEGA βγάζει μία ανακοίνωση στις 3/1/2013, σύμφωνα με την οποία:

«H εταιρεία Τηλέτυπος Α.Ε. ανακοινώνει τη σύναψη κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 98 εκατ. ευρώ. Το προϊόν του ομολογιακού δανείου θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση του συνολικού υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού καθώς και για τη χρηματοδότηση γενικών επιχειρηματικών σκοπών της εταιρεία».

Την Παρασκευή 4/1/2013, μία μέρα μετά δηλαδή, ακολούθησε μία ανακοίνωση που μεταδόθηκε στο ευρύ κοινό από το δελτίο ειδήσεων του MEGA και αναφέρει ότι:

«Η Τηλέτυπος ΑΕ δεν δανείστηκε 98 εκατ. ευρώ, όπως ψευδώς αναφέρουν διάφορα δημοσιεύματα.Το δάνειο (από 5 τράπεζες) ήταν ύψους 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν μόνον 8,5 εκατ. ευρώ- με την αφαίρεση των τραπεζικών προμηθειών. Οι τράπεζες μάλιστα για να χορηγήσουν τα 8,5 εκατ. ευρώ, απαίτησαν εξασφαλίσεις ύψους 140 εκατ. ευρώ, τις οποίες και έλαβαν. Να σημειωθεί πως του δανείου, προηγήθηκε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ύψους 10 εκατ. Ευρώ».  

Όλες οι περιπτώσεις που αναφέραμε παραπάνω έχουν ένα κοινό στοιχείο. Την έλλειψη κοινής λογικής. Γνωστοί πολιτικοί, δημοσιογράφοι και καναλάρχες μας, απο τη μία διδάσκουν ηθική και από την άλλη μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Εκτός αυτού, υπάρχει και ένα άλλο τεράστιο θέμα: Η βιτρίνα. Το μόνο που έχει σημασία είναι η εικόνα. Το image. Στην Ελλάδα ελάχιστοι δίνουν σημασία στην ουσία, αφού όλοι εστιάζουμε στην εικόνα. Αυτό μπορεί να εξηγήσει πολλές στρεβλώσεις της ελληνικής κοινωνίας, όπως και την παραδοσιακή ελληνική υποκρισία. Όταν η πλειοψηφία των κατοίκων αυτής της χώρας αρχίσει να καταλαβαίνει ότι η κοινή λογική είναι η αφετηρία για μία διαφορετική κοινωνία, πιο ανοιχτόμυαλη και με ανθρώπινες αξίες, τότε μόνο θα μπορούμε να αισιοδοξούμε. Μέχρι τότε, το νόμιμο θα είναι όχι μόνο ηθικό, αλλά και λογικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου