Σελίδες

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ


Το Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014, γίναμε μάρτυρες μιας τραγωδίας η οποία θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

Μιας τραγωδίας η οποία οφείλεται στην πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και τέσσερα χρόνια και έχει ως συνέπεια την απαξίωση και τη διάλυση της δημόσιας υγείας. Στο Νέο Μυλότοπο σημειώθηκε ένα τροχαίο ατύχημα μεταξύ ενός αυτοκινήτου και μιας μηχανής. Ο οδηγός της μηχανής, ένας 19χρονος νέος, είχε ανάγκη άμεσης μεταφοράς στο νοσοκομείο Γιαννιτσών. 

Η μεταφορά του έγινε μετά από σαράντα πέντε (45) λεπτά και αφού το παιδί είχε καταλήξει στο δρόμο, στα χέρια συγγενών και φίλων οι οποίοι ανήμποροι να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια περίμεναν το ασθενοφόρο να έρθει στο σημείο του ατυχήματος. Μια οικογένεια και ένα ολόκληρο χωριό βυθίστηκε στο πένθος λόγω της ανυπαρξίας του δημόσιου συστήματος υγείας. 

Το νοσοκομείο Γιαννιτσών σήμερα, έχει μόλις ένα ασθενοφόρο για να καλύψει τις ανάγκες του. Είναι υποστελεχωμένο σε προσωπικό (επιστημονικό και βοηθητικό), έχει μηχανήματα που δε λειτουργούν, οι κλινικές του κλείνουν η μια μετά την άλλη και ο μόνος λόγος που δεν καταρρέει είναι λόγω της τιτάνιας προσπάθειας που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι. Όσο καλή θέληση και να έχουν όμως, μοιραίο είναι οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες να είναι χαμηλού επιπέδου λόγω έλλειψης βασικών εργαλείων. 

Μένοντας αδρανείς ως πολίτες, η απαξίωση του νοσοκομείου μας θα συνεχιστεί μέχρι κάποια στιγμή να μας πουν πως πρέπει να γίνει ιδιωτικό, ή να μετατραπεί σε κέντρο υγείας, ή να κλείσει εντελώς. Θεωρούμε πως αυτό δεν πρέπει να το ανεχτούμε. Θέτουμε προ των ευθυνών τους τη δημοτική αρχή και τους βουλευτές του νομού μας. Είναι ηθικοί αυτουργοί των χαμένων ζωών των συμπολιτών μας. 

Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε ώστε να αποκτήσει το νοσοκομείο Γιαννιτσών το επίπεδο των υπηρεσιών που αξίζει στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μας καθώς εξυπηρετεί περίπου εκατόν δέκα χιλιάδες κατοίκους του νομού και όμορων περιοχών. Δεν ανεχόμαστε την απαξίωση της ζωής μας, δε δεχόμαστε την πολιτική που εφαρμόζεται και πολεμάμε για την ανατροπή της. Σε αυτόν τον αγώνα θέλουμε όλους τους συμπολίτες μας ενωμένους για το κοινό στόχο. 

Η υγεία είναι δικαίωμα όλων μας και είναι ένα δικαίωμα κατοχυρωμένο συνταγματικά. Καλούμε όλον τον κόσμο να συμπαρασταθεί στον αγώνα που ξεκινάμε. Δυστυχώς έπρεπε το κακό τα χτυπήσει την πόρτα μας ώστε να ενεργοποιηθούμε. Ας μην περιμένουν όλοι να γίνει το ίδιο. Χάνονται ζωές συνανθρώπων μας για αστείους λόγους και είναι τραγικό να συμβαίνουν αυτά τα γεγονότα εν έτει 2014. 

Αποφασίσαμε να καταλάβουμε το τμήμα διοίκησης του νοσοκομείου Γιαννιτσών ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την συνεχιζόμενη απαξίωσή του. Είμαστε σίγουροι πως υπάρχουν και άλλα, πολλά, περιστατικά τα οποία δεν γνωρίζουμε, όμως είμαστε ακόμα πιο βέβαιοι πως θα γίνουν και άλλα αν δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Καλούμε και όλο το προσωπικό του νοσοκομείου σε συμπόρευση. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους στα δίκαια αιτήματά τους με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας του νοσοκομείου Γιαννιτσών. 

Απαιτούμε άμεσα: 1) Αύξηση των διαθέσιμων ασθενοφόρων για την εξυπηρέτηση των πολιτών και στήριξη λειτουργίας του ΕΚΑΒ. 2) Επαναλειτουργία του αξονικού τομογράφου. 3) Καμία απόλυση ή διαθεσιμότητα προσωπικού το οποίο ήδη είναι ελλειπές. 4) Άμεση αντικατάσταση των αποχωρούντων ιατρών. 5) Προκήρυξη όλων των ιατρικών θέσεων του νοσοκομείου που προβλέπονται από τον οργανισμό, μέσω συμβουλίου κρίσεων του ΕΣΥ. 6) Την παρουσία του Δημάρχου Πέλλας στο χώρο της κατάληψης.

Η υγεία είναι υπόθεση όλων μας. Όχι άλλες χαμένες ζωές συμπολιτών μας. Ο αγώνας τώρα ξεκινάει. 

Πρωτοβουλία πολιτών Δήμου Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου