Σελίδες

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΘΥΜΑΣΑΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΤΑ 'ΛΕΓΑ;

Τον τελευταίο καιρό δεν προλαβαίνουμε να μετράμε δηλώσεις επωνύμων, σύμφωνα με τις οποίες "αυτοί/αυτές" μας είχαν προειδοποιήσει, πολλά χρόνια πριν, για την οικονομική και πολιτιστική κρίση που θα ερχόταν, για την ανισονομία, το έλλειμα δικαιοσύνης, το νεοπλουτισμό και την καλπάζουσα κρατική καταστολή. Ξαφνικά γεμίσαμε με αντιστασιακούς, που το μόνο πράγμα που ξέρουν καλά, είναι ότι στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις (και δεν αναφέρομαι στους επαγγελματίες ψεύτες, τους πολιτικούς).
Εκδότες που κάνανε περιουσίες μοστράροντας κώλους και βυζιά, τραγουδιστές που βγάλανε 2-3 σκυλο σουξέ και νομίζανε ότι έγιναν υπεράνθρωποι, νεαρές μοντέλες, που όσο πιο εύκολα βγάζαν τα ρούχα τους τόσο πιο πολύ ταλέντο αποκτούσαν και δημοσιογράφοι που παπαγαλίζανε τα κρατικά ψέματα, μετατράπηκαν σε φλογερούς επαναστάτες.

Λες και απευθύνονται σε πρόβατα, που καταπίνουνε αμάσητα όσα τους σερβίρουν. Και βέβαια, ο καθένας από αυτούς έκανε την επανάσταση του όπως ήθελε. Με το γνωστό κόλπο. Αντί να προσαρμόζουν τις πεποιθήσεις τους στη συμπεριφορά τους, προσαρμόζανε τη συμπεριφορά τους στις πεποιθήσεις τους. Κάποιοι αγόραζαν βίλες για να ελέγχουν την εξουσία, άλλοι κυκλοφορούσαν με καμπριολέ για να τους βλέπει ο απλός κόσμος και οι πιο μετριοπαθείς προτρέπαν τον ελληνικό λαό να πηγαίνει κάθε βράδυ στα μπουζούκια και να ξεπαραδιάζεται γιατί έτσι έδειχνε το φλογερό ταμπεραμέντο του.

Εκτός από αυτούς τους άθλιους καραγκιόζηδες, υπάρχουν και άτομα που απέδειξαν με τη στάση τους ότι βλέπανε την οικονομική ελίτ (σε άψογη συνεργασία με την κρατική εξουσία) να έχει αποθρασυνθεί εντελώς και για αυτό έκαναν ότι μπορούσαν για να αντιστρέψουν την κατάσταση. Άτομα που αφιέρωσαν τη ζωή τους σε ένα διαρκή αγώνα και τιμωρήθηκαν σκληρά από το κράτος για τις πράξεις και τις επιλογές τους. Άτομα σαν τον Δημήτρη Κουφοντίνα, που στις 15/1/2007 δήλωνε στο εφετείο που δίκασε την επαναστατική οργάνωση 17Ν:

"Ο άγριος καπιταλισμός της εποχής μας, ο νεοφιλελευθερισμός, έχει ένα οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και ιδεολογικό σχέδιο για να ελεγξει και να διαμορφώσει τον κόσμο σύμφωνα με τις επιθυμίες του, για να διατηρήσει και να αυξήσει τα προνόμοια μιας ελάχιστης μειονότητας σε τεράστιο επίπεδο. Το οικονομικό του σχέδιο συνίσταται στην οικονομική και κοινωνική απορρύθμιση, την εξάλειψη όλων των περιορισμών για το κεφάλαιο, την ιδιωτικοποίηση όλων των δημόσιων υπηρεσιών: εκπαίδευση, υγεία, ασφάλιση. Τη μείωση του κοινωνικού κράτους, την εργασιακή ανασφάλεια. Το κοινωνικό του σχέδιο είναι ο μέγιστος κατακερματισμός της κοινωνίας. Μια διαιρεμένη κοινωνία σε αντιμαχόμενες ή απομονωμένες ομάδες, που να μη μπορούν να συγκροτήσουν μια πλειονότητα αμφισβήτησης...

Συστατικό στοιχείο του σχεδίου είναι η ιδεολογία του τέλους των ιδεολογιών, που πλασάρουν πρόθυμα οι ενσωματωμένοι διανοούμενοι. Το πολιτικό τους σχέδιο είναι η αυταρχική δημοκρατία. ‘Η, για να παραφράσω τον Θουκυδίδη, «λόγω μεν δημοκρατία, έργω δε η λίγων ανδρών αρχή». Η φιλελεύθερη ολιγαρχία, η μεταδημοκρατία, όπως έιναι ο μοντέρνος όρος. Οπου τηρείται η δημοκρατική τελετουργία των εκλογών και του πολυκομματισμού, αλλά οι ουσιαστικές οικονομικές αποφάσεις δεν λαμβάνοντια στη Βουλή, ούτε ελέγχονται από αυτή. Η ιδεολογική του βάση δημιουργήθηκε από την κρίση έως και την έκλειψη του κρατικού σοβιετικού σοσιαλισμού, καθώς και την αποτυχία της δυτικοευρωπαικής σοσιαλδημοκρατίας...



Το ιδεολογικό σχέδιο του νεοφιλελευθερισμού συνίσταται στη γκεμπελικού τύπου επαναληπτική εξύμνηση των αρετών της αγοράς και του ατομικισμού, δαιμονοποιώντας καθετί δημόσιο και συλλογικό. Η νεοφιλελεύθερη εφαρμογή της παγκοσμιοποίησης με τον τρόπο που χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες οδηγεί την ανθρωπότητα και το περιβάλλον στην καταστροφή. Είναι η παγκοσμιοποίηση της φτώχειας, της ανεργίας, της βίας, των πολέμων. Του αποκλεισμού, της περιθωριοποίησης, του ρατσισμού, της καλλιέργειας των αντιπαραθέσεων ανάμεσα στις εθνότητες. Της πολιτισμικής ισοπέδωσης, της καταστροφής των εθνικών ταυτοτήτων και της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Της παραχάραξης της Ιστορίας, της καταστροφής των ανθρωπιστικών αξιών, των αξιών του συλλογικού και της αλληλεγγύης. Των οικολογικών καταστροφών, της σταθερής υπερθέρμανσης του πλανήτη, της κατασπατάλησης των φυσικών πόρων, της μη αναστρέψιμης μόλυνσης των νερών, του εδάφους και του αέρα"







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου